Onder duizeligheid wordt in het algemeen het gevoel bedoeld dat beleefd wordt als de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is. Wat u voelt kan per persoon verschillen, het kan gaan om draaierigheid of zweverigheid. Het gevoel alsof de wereld om u heen draait of het idee dat u zelf rondtolt. Hierbij kunt u ook last hebben van angst, transpireren, misselijkheid en braken.
Normaal gesproken krijgt u voortdurend informatie over de ruimte om u heen en de positie van uw lichaam in deze ruimte. Deze informatie krijgt u van het evenwichtsorgaan, de ogen en het gevoel in uw spieren en pezen. Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenstam en de kleine hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van uw lichaam zodat u uw houding aan kunt passen en uw evenwicht bewaart. Er gaan ook prikkels naar de grote hersenen, waar het bewustzijn zit. Wanneer daar verkeerde of onbekende signalen binnenkomen ontstaat een gevoel van duizeligheid.
Veel voorkomende oorzaken van duizeligheid zijn:
- Aandoening van het binnenoor, waar het evenwichtsorgaan zich bevindt. Hieronder valt Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD), draaiduizeligheid.
- Hyperventilatie
- Ziekte van Ménière
- Er kan soms sprake zijn van infectie van het evenwichtsorgaan en/of de evenwichtszenuw oftewel neuritis vestibularis
- Andere oorzaken kunnen bloeddrukproblemen, doorbloedingsstoornis van de hersenen of bijwerkingen van medicijnen zijn. In sommige gevallen is er geen duidelijke oorzaak van de klachten.
Fysiotherapie kan in veel gevallen helpen bij uw klachten. Tijdens een intake kan er vaak op basis van uw verhaal een vermoeden van de oorzaak gesteld worden en verder onderzoek en behandeling voorgesteld worden. Neem hiervoor contact op met de praktijk. Indien er voor u een afspraak gemaakt wordt, kan het prettig zijn dat er iemand met u meekomt omdat het kan zijn dat u bij de behandeling duizelig kunt worden.